Több ezren a csanyiki majálison

Hír
2017.05.01
0:00

Az elmúlt évtizedekben talán sohasem volt ennyire fontos a munkavállalókért kiállni, mint manapság.

Ezúttal is több ezren látogattak ki Miskolcon a Csanyikba, hogy az évtizedekig hagyományos helyszínen ünnepeljék május 1-jét. Erről is beszélt dr. Varga László, a szocialisták megyei elnöke, Miskolc országgyűlési képviselője, amikor köszöntötte a Csanyikba kilátogató miskolciakat. Elmondta: a fideszes városvezetés hat éve döntött úgy, hogy szakít a több évtizedes hagyományokkal, s nem a Csanyikban, hanem a Népkertben tartja majd a városi majálisokat. Az MSZP viszont kötelességének érezte, hogy – mint fogalmazott – „megőrizze a lángot", s továbbra is a Csanyikban ünnepeljen.

Szerinte az elmúlt évtizedekben talán sohasem volt ennyire fontos, hogy küzdjenek a munkavállalók jogaiért, mint manapság. Legutóbb például a szocialistáknak – a szakszervezetekkel karöltve – sikerült elérnie, hogy a kormányzat vonja vissza azt a javaslatcsomagot, amelyet a köznyelv rabszolgamunka-törvénynek nevezett el. A jogszabály-tervezet három évre vetített munkaidő-elszámolást vezetett volna be, s átláthatatlanná tette volna a ledolgozott munkaidő, a pihenőidő, valamint az ezután járó bérek és pótlékok nyomon követését.

Miskolc országgyűlési képviselője bírálta a kormányzat fiatalokkal kapcsolatos politikáját is. 16 évre csökkentették ugyanis a tankötelezettségi korhatárt, miközben Európában éppen ezzel ellentétes folyamatok zajlanak: más országok minél tovább szeretnék az oktatási rendszerükben tartani a fiatalokat. Ma Magyarországon az a helyzet – mutatott rá –, hogy a fiatalok életkilátásai már szinte gyermekkorban eldőlnek, s a kormányzati politika ezt az állapotot konzerválja, sőt, rontja. Eközben viszont tobzódnak a gazdagok: a felcsúti gázszerelő, Mészáros Lőrinc, aki tavaly 100 milliárddal növelte a vagyonát, Miskolcon is megvetette a lábát, néhány héttel ezelőtt – mint fogalmazott – „a városi gyermekétkeztetést uralta le".

csanyik 2017 koszoruzasDr. Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke, önkormányzati frakcióvezető hangsúlyozta: a csanyiki majálisra az emberek ünnepelni, emlékezni, barátkozni jönnek ki. Május 1-je – az önkormányzati hetilap állításával szemben – nem a tavasz ünnepe, illetve elsősorban nem az, hanem a munkáé, a munkásoké, azoké az embereké, akik a saját erejükből keresik meg a napi betevőt. „Mészáros Lőrinc másodpercenként keres 3000 forintot, azaz naponta 275 milliót. Nos, nem őt ünnepeljük május 1-jén" – jelentette ki.

A szocialista politikus beszélt arról is, hogy a tavasz az újjászületést is szimbolizálja. Szerinte Magyarországnak újjá kell születnie, ez pedig csak kormányváltással lehetséges. Jó esély lesz erre a jövő év tavasza, amikor új Országgyűlést, új országgyűlési képviselőket választanak majd az emberek. „Harcra indulunk tehát, s azért küzdünk, hogy a nép végre megszabadulhasson az Orbán Viktoroktól és a Mészáros Lőrincektől" – jelentette ki.

A szocialisták – a hagyományoknak megfelelően – megkoszorúzták a csanyiki munkásmozgalmi emlékművet: a tisztelet virágait dr. Varga László, dr. Simon Gábor és Káli Sándor megyei önkormányzati képviselő, Miskolc korábbi polgármestere helyezték el. Káli kijelentette: a hatalom jelenlegi birtokosai félnek május 1-jétől, mert – mint fogalmazott – „az a munkások ünnepe, a tolvajok pedig félnek a munkásoktól". Beszélt arról is, hogy riasztó mértékben terjed a szegénység, anyák úgy engedik el gyermekeiket az iskolába, hogy még reggelit sem tudnak nekik adni. „Ez lenne az a nagy gazdasági csoda, amiről a Fidesz beszél?" – tette fel a kérdést. Hangsúlyozta, az elkövetkezendő hónapok feladata az lesz, hogy az embereket rádöbbentsék: nemcsak így lehet élni. „Aki dolgozik, annak kell az országot irányítania!" – jelentette ki.

Forrás: eszon.hu