Mire fordítanák a miskolciak az MVM pénzét?

Hír
2017.05.18
0:00

Dr. Varga László már korábban kérdezte a városlakókat arról, mire lehetne fordítani az állami cég szponzorációját, ha lenne.

A miskolciak szeretnék, ha például a DVTK focicsapata, a Jegesmedvék háromszoros bajnok jégkorongcsapata, vagy éppen az Operafesztivál is részesülhetne az MVM szponzorációs pénzeiből, de az is nagyon jó lenne, ha az állami cég részt venne a miskolci nyomor és szegénység felszámolásában. Dr. Varga László Miskolc országgyűlési képviselője erről annak kapcsán beszélt szerdán a megyeszékhelyen, hogy hétfőn a parlamentben a kancelláriaminisztertől kérdezett MVM-ügyben. A városban több fűtőművet is üzemeltető, így a miskolciak pénzéből is profitáló állami cég ugyanis Miskolcra nem áldoz, viszont 508 millió forinttal támogatta tavaly a CÖF-öt.

Mint arról korábban az eszon.hu beszámolt, a szocialista politikus A CÖF-nek minden jár címmel intézett azonnali kérdést dr. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszterhez hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén.

Akkor elmondta: az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) 2016-ban 508 millió forintos támogatásban részesítette a Civil Összefogás Fórumot (CÖF). Ez a pénz több mint bármelyik ellenzéki párt éves költségvetési támogatása. Egy olyan álcivil szervezet kapott ekkora összeget, amely nyíltan a kormány politikáját támogatja, ugyanakkor támadja az ellenzéki politikusokat. Az MVM eljárása tehát felvetheti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját is. „Indítanak-e vizsgálatot az MVM-nél? Milyen személyi következményei lesznek a botránynak?" – kérdezte a plénum előtt.

Mivel érdemi választ nem kapott, ott helyben bejelentette: ha a kormányzat nem akar vizsgálatot indítani az ügyben, akkor az MSZP feljelentést tesz, hiszen az MVM eljárása nyíltan torzítja a politikai versenyt. Ami magát a támogatási politikát illeti, a szocialista politikus megjegyezte, az az MVM, amely Miskolcon több fűtőművet is működtet, igen szűkmarkú a várossal: nem érzik a miskolciak, hogy a pénzükből gazdagodó MVM a profitja egy részét visszaforgatná például a város kulturális, vagy éppen sportéletébe. „Akkor a CÖF-nél landol a miskolciak pénze?" – tette fel a kérdést hétfőn az Országházban Varga.

Szerdai miskolci tájékoztatóján hangsúlyozta: nem először bírálta az MVM szponzorációs gyakorlatát, korábban többször is szólt a parlamentben ebben a témában, sőt, az MVM-nek is írt levelet, melyben a Miskolccal kapcsolatos szándékaikat tudakolta. Akkor azt a választ kapta az állami társaság vezetőjétől, hogy hamarosan együttműködési megállapodást kötnek a város önkormányzatával. Ez – Varga tudomása szerint – azóta sem történt meg.

„Mivel hétfőn a parlamentben érdemi választ nem kaptam a kérdésemre, az ügynek mindenképpen lesz folytatása: újra és újra szóvá fogom tenni, miért nem jut a miskolciaknak abból a szponzori keretből, amelyből részben a miskolciak által befizetett pénzekből osztogat az állami társaság" – jelentette ki a város országgyűlési képviselője.

Forrás: eszon.hu