Kormányváltás nélkül nem fejlődhet a vidék!

Hír
2017.05.22
0:00

A magyar vidék gazdasági és társadalmi felemeléséhez szükséges lépésekről kezdett vitát az Országgyűlés hétfőn.

Az MSZP egyik vezérszónoka dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője, a szocialisták frakcióvezető-helyettese volt.

Elmondta: dr. Lázár János kancelláriaminiszter expozéjában fölvetette, miszerint vidéken egy erős, patrióta középosztálynak kell létrejönnie. Ehhez azonban kormányváltásra van szükség – hangsúlyozta Varga, hozzátéve, az elmúlt hét év során éppen, hogy távolodtunk, semmint közeledtünk volna a kitűzött cél felé.

A képviselő hat pontban foglalta össze észrevételeit.

Ezek a következők:

1. Bár Magyarország gazdasága növekszik, viszont nem olyan mértékben, mint a környező országok gazdasága.

2. Az ország több régiójában, például Észak-Borsodban, vagy Abaújban is rendkívül magas a munkanélküliségi ráta, a közfoglalkoztatáson kívül gyakorlatilag nincs álláshely.

3. Ha 100 százaléknak tekintjük a minimálbér 2010-es vásárlóértékét, akkor ez a bér ugyanezt a vásárlóértéket 2016-ra érte el. Az Orbán-kormány ugyanis adót vetett ki a minimálbérre, ám nem emelte meg annak a szintjét annyival, mint amennyit az infláció indokolt volna.

4. „Nem tekintem sikertörténetnek a közbiztonság ügyét" – jelentette ki Varga. Példaként Lyukó ügyét hozta fel. Hangoztatta azt is, információi szerint az apróbb súlyú bűncselekmények ügyében a sértettek már feljelentést sem tesznek, „egyszerűen nem remélik, hogy megoldódik a problémájuk".

5. Az EU-s források ügyében a képviselő arról beszélt, hogy a GDP mintegy 6,4 százalékának megfelelő forráslehívást tervez a kormányzat 2018-ra, ugyanakkor ehhez képest 4,3 százalékos GDP-bővüléssel számolnak. A Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) forrásairól szólva a képviselő kijelentette: „Ki kell, hogy mondjuk, fideszes képviselők rohangáltak listákkal, kijáróembereik járták a körzeteket, és bizony minimum kérdőjeles, hogy ezek a források valójában milyen célokat fognak szolgálni". Szerinte „határos a BTK-val, ami történt ezekben az ügyekben". Hangsúlyozta, „átfogóan ki kell majd vizsgálni a TOP-os források elosztásának történetét".

6. Romlott az ország versenyképessége, bármit is állítson a kormányzat. Varga uniós felmérésekre hivatkozott, melyben azt hasonlították össze, hogy 2013-hoz képest 2016-ra hogyan fejlődött az ország versenyképessége. Kiderült, hogy mind a hét magyarországi régió versenyképességi mutatója romlott, az észak-magyarországi régió egyenesen – mint fogalmazott – „zuhanórepülésben van, több mint 5 százalékos ez a rontás."Az egészségügyi paramétereket tekintve az észak-magyarországi régió az utolsó előtti Európában, már a román és a bolgár régiók is megelőzik".

Nem mehet ez így tovább, ahhoz, hogy valóban fejlődjön a vidék Magyarországa, kormányváltásra van szükség – jelentette ki Miskolc országgyűlési képviselője.

Forrás: eszon.hu